Anemone,"gone" with the wind !

Οι ανεμώνες γνωστές και ως λουλούδια του ανέμου - σύμφωνα με την πεποίθηση των αρχαίων Ελλήνων χρειάζεται ένα φύσημα του ανέμου για να ανθίσουν-, είναι φυτά πολυετή της μεγάλης οικογένειας των Ρανουνγκουλίδων και απαντώνται σε όλη τη Μεσόγειο. Οι περισσότερο κοινές σε μας, Anemone Pavonina Lam και Αnemone coronaria L., ξεχωρίζουν από τα μικρά φύλλα κάτω από το άνθος, τα οποία στη μέν πρώτη είναι ακέραια, ενώ στη δεύτερη πολυσχιδή. Είναι γνωστές σε όλους αφού τουλάχιστον το ένα από τα δύο είδη βρίσκεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ανθίζουν από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάιο, ανάλογα με το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος,

Aνεμώνη η ταόμορφη - Anomene Pavonina

H ανεμώνη, εκτός από σύμβολο της απλότητας θεωρείται και σύμβολο, του εφήμερου, του κάλλους που δεν διαρκεί, του εύθραυστου, της απλότητας, αλλά και της μοναξιάς. (Εξ ου και η έκφραση: «μόνη σαν την ανεμώνη»).


Το όνομα του γένους του φυτού ίσως να προέρχεται απο την ελληνική λέξη άνεμος και να οφείλεται στην όμορφη νύμφη Ανεμώνη, η οποία ήταν ακόλουθος της θεάς Χλωρίδας (θεάς της βλάστησης). Η Ανεμώνη είχε ερωτευτεί τον άνεμο Ζέφυρο, σύζυγο της θεάς. Όταν το έμαθε η θεά Χλωρίδα αποφασίζει να διώξει την Ανεμώνη από την ακολουθία της, και η Ανεμώνη μόνη πια, πεθαίνει από θλίψη. Η θεά του Έρωτα όμως, Αφροδίτη, την μεταμόρφωσε σε λουλούδι, ώστε να επιστρέφει στη ζωή κάθε άνοιξη.

Υπάρχει και μία ακόμη εκδοχή, για το όνομα του γένους. Ίσως να προέρχεται από τον ερωτικό μύθο του Άδωνι και της Αφροδίτης, σύμφωνα με τον οποίο σκοτώνεται ο Άδωνις όταν πηγαίνει για κυνήγι στο δάσος από έναν άγριο κάπρο. Ο άγριος κάπρος ήταν ο μεταμορφωμένος θεός Άρης που ζήλευε τον Άδωνι και ήθελε να εκδικηθεί την Αφροδίτη, καθώς τον είχε παρατήσει για τον όμορφο Άδωνι. Ως κάπρος, επιτίθεται στον Άδωνι και τον πληγώνει θανάσιμα. Η Αφροδίτη ακούει τα βογκητά του Άδωνι σπεύδει να τον βρει, αλλά είναι πολύ αργά. Από τα δάκρυα της που ήταν όσες και οι σταγόνες του αίματος του Άδωνι, φύτρωσαν τριαντάφυλλα και από τις σταγόνες του αίματος του Άδωνι, φύτρωσε ένα φυτό που πήρε το όνομα του Άδωνι (Adonis annua). Ίσως όμως από τις σταγόνες του αίματος να φύτρωσαν και οι ανεμώνες που είναι πολύ πιο διαδεδομένες και κοινές στην Ελλάδα.(προφανώς τις αγριοπαπαρούνες)

 
Anemone is originally derived from the Greek word ~ánemos~ meaning ~wind~ hence the name windflower. It belongs to the buttercup family. 
According to other Greek myths, Anemone was the name of a nymph that Zephyr, the sweet Spring wind, and Borea, the god of the West Wind were in love with. Chloris, the goddess of flowers, took revenge on the nymph and turned her into a flower which withered by the time Zephyr arrived. Yet another legend says, that anemones came from Venus's tears when she was weeping for Adonis. The story goes that Aphrodite, being in love with Adonis, kept him longer by her side, than what was allowed by the Gods, thus triggering the vengeance of Persephone. While weeping for his death, Aphrodite swore he will live for ever and the beautiful flower Anemone, is born out of her tears.Anemone Pavonina

CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top